ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH


Tuesday, April 12, 2011

kesah keruntuhan tamadun melayu/malaysia

*ini merupakan entry edit kerana byk kesalahan typo.. HAHA harap maklum






hal perbincangan serius terjadi semasa per'dating'an dengan encik mel.
hal dunia semakin serius. semakin parah. ini kisah Malaysia vs Singapura yang aku nk highlightkan.




VERSI 1


Singapura


EVERY s'porerian's son akan menjalani latihan ketenteraan selama 2 years after finishing their secondary school. ini bermaksud kesemua rakyat lelaki s'pore berusia 18tahun akan dilatih untuk menjadi askar s'pore. ini juga dikenali sebagai proses, boy turns into men.


rasional : s'pore itu kecil, perlu melatih setiap rakyatnya sebagai askar,sepertimana Palestin




Malaysia
Sesetengah rakyatnya, lelaki mahupun wanita, akan menjalani PLKN selama 3 bulan termasuk kelas teori dan praktikal kewarganegaraan. Kos PLKN menelan belanja berapa ratus juta aku pun tak tahu.


rasional : untuk mewujudkan masyarakat yang cintakan/sayangkan negara dan hanya askar yang akan mempertahankan negara semasa waktu berperang. yang lain akan sembunyi dalam rumah, ukir batu nisan sendiri.






VERSI 2


Singapura


Seperti yang diketahui, S'pore tak pernah keluar kereta sendiri, hanya mengimport kereta dari luar.


rasional : xperlu mengeluarkan modal, malah akan mendapat untung jualan import.




Malaysia
Akan mengeluarkan seberapa banyak jenis kereta yang terbaru pada setiap tahun, walaupun hanya menukar body kit tetapi masih menggunakan enjin dalaman yang sama, sedangkan rakyat Malaysia bukan setiap tahun semakin menjadi jutawan.


rasional : Malaysia perlu menjadi santapan dunia, apabila berjaya mengeluarkan kereta sendiri setiap tahun, sampaikan kerajaan perlu membeli kereta yang tidak terjual daripada syarikat Proton yang tidak pernah bankrap walaupun ramai rakyat Malaysia yang tidak membeli kerete jenama Malaysia dan juga dengan duit sapa kerajaan guna untuk support barang Proton?






VERSI 3


Singapura
Lane Highway sebelah paling kanan digunakan untuk kereta yang paling laju dan juga untuk memotong.




Malaysia
Lane Highway sebelah paling kanan digunakan untuk kereta Malaysia yang bawak setakat 100km/h dan untuk bersantai-santai menikmati angin driving. kereta lain yang ingin memotong, perlu menggunakan Lane tengah ataupun paling kiri.




kau rasa kebanyakkan kereta yang excident cium bontot terus kemek kereta Malaysia ke kerete BMW?




kau rasa kebanyakkan kereta yang breakdown tepi highway kereta Malaysia ke Toyota Vios?






Memang kereta Malaysia lagi murah, tetapi rakyat bukan bodoh nk berjalan kaki dari kedah ke johor kalau takde kereta sendiri, pengangkutan awam bersepah buat apa. kata nak save the environment. jual kereta harga murah, 3tahun pakai maintenance bukan main buat hal, sekali total sama je beli Vios.






S'pore apa ada? Getah? Sawit? Minyak? tapi duit S'pore lagi tinggi dari duit Malaysia, RM 1.00 = 2.4 $ Dolar.. Miskin nyah nak shpping S'pore!
















Aku dengan encik Mel rancang, lepas 5-10 tahun kerja, kami nak pindah oversea.. Kah Kah Kah



6 comments:

gumiho's memoir said...

tapi yang aku taw,negara luar buat lane memotong atau laju sebelah kiri sebab driver diorang kat sebelah kiri..x taw la s'pore kan..

mya bajuri said...

its not about the lane, its about the driver :)

Leena said...

erk..plkn 3 minggu ke 3 bulan???

mya bajuri said...

fine fine.. nk sebut kanan p tulis kiri, nk sebut bulan p tulis minggu..

=____='' maap!

-hafizah zakaria- said...

erk. ha'ah kn.. erm, ape2 pn hujan batu kt negeri sndri, hujan emas kt negeri org.. xpelh, hujan batu pn batu lh.. hehe..

mya bajuri said...

sakit la asyik kena hujan batu je fizah :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...